Vad kan hända om jag inte sköter tänderna?

Det kan kanske verka tjatigt att ständigt tjata om att borsta sina tänder och använda tandtråd. Och det är ju inte bara för skönhetens skull, som du kommer att se här, det är för att kunna behålla de tänder som du har. Vi har allt bättre tänder. Många förlorade gamla tänder redan i 30-års åldern, för 100 år sedan. Numera hittar vi många 70- och 80-åringar som har kvar sina gamla tänder, vilket är en otroligt stor förbättring jämfört med för 100 år sedan.

Detta kan hända om du inte sköter om tänderna

1. Gingivit – detta är en inflammation i tandköttet. Oftast får man det för att man inte har skött om tänderna tillräckligt bra. Det är inte farligt men den måste åtgärdas så snabbt som möjligt. Man kan få en bättre tandstatus om man ser till att sköta om sina tänder ordentligt. Oftast  får man Gingivit för att man inte har skött om sina tänder tillräckligt bra. Bakterier sätter sig i själva tandköttskanalen, mellan och på själva tänderna. Det bildar plack på tänderna, som (om det inte åtgärdas) bildar plack. Tandköttet påverkas av att det finns bakterier på det. Det bildas en fick av tandköttet och en inflammation längs tandköttskanalen uppstår.

2. Parodontit – detta är en tandsjukdom som först visar sig som en inflammation i tandköttet och som sedan sprider sig till käkbenet. Den kan uppstå som en inflammation i tandköttet och kan sedan sprida sig till käkbenet. Den uppstår först efter att man har haft tandköttsproblem under en längre tid och inte behandlat dem. Då kan inflammationen sprida sig till tändernas djupare vävnader. Gingivit har resulterat i de vävnader som tänderna fäster vid har brutits ned och tänderna kan då lossna. Tandköttet kan blir friskt igen efter behandling men fästet och de ben som stöttar tänderna kan vara förlorade och inte återställas.

Orsaker till Parodontit – dessa kan vara rökning, dålig munhygien, ett försvagat immunförsvar, stress, arvsanlag eller någon sjukdom som till exempel sockersjuka.

Gå till tandläkare det bästa för dina tänder

Att gå regelbundet till tandläkare är bland det bästa som du kan göra för att få behålla dina egna tänder. ahr du någon som du går till reglebundet? Om inte, skaffa dig gärna någon som arbetar nära din bostad, så att det inte blir jobbigt att besöka din tandläkare. Bor du i någon av storstädernas förstäder, som Solna, Täby, Bromma i Stockholm, eller Askim, Mölndal, Fiskekil i Göteborg är det bra att skaffa dig någon som har mottagning där. Läs mer här om en tandläkare i Solna som du kan ta kontakt med.

7 Aug 2018