Många drabbas av smärta i tandköttet  

Tandvärk kan komma i olika former och genom olika typer av problem. Oavsett vilket så har värken i fråga gemensamt i att man sällan fungerar som man brukar. Att lida av tandvärk gör att man ofta inte kan fokusera på annat än just det; man har svårt att sköta sitt jobb, man kan inte träna, man har problem med att sitta ner för att läsa en bok – kort och gott: det vanliga livet och vardagen blir extremt lidande. Lyckligtvis så brukar det sällan vara ihållande och hjälp finns också att tillgå – en hjälp som ofta stavas tandläkare och där man genom ett besök hos en sådan ofta får felet i fråga korrigerat och omhändertaget.

I tandvärk så finns det också ett förebyggande som gör att man slipper drabbas och det är där som många initialt fuskar. Man borstar inte sina tänder tillräckligt noggrant, man gör det inte tillräckligt ofta och man gör det kanske på fel sätt (för hårt och med en för hård tandborste). Därtill så småäter man, man dricker mycket läsk, energidrycker och andra sura, söta drycker och man äter snabbmat snarare än att – från grunden – laga sin mat själv. Det finns väldigt mcyket som man själv kan göra för att undvika tandvärk och för att slippa gå till tandläkaren (för annat än en undersökning; något som även det sker i förebyggande syfte).

Vi nämnde att tandvärk kan komma i olika kläder och det är de facto inte så att det just är tanden som skapar smärtan. Nej, en av de vanligaste anledningarna är istället att smärtan kommer ifrån tandköttet och här finns det tre stycken tänkbara scenarion till varför.

  1. Du har borstat tänderna för hårt. Tandköttet har i och med detta dragit sig tillbaka och/eller försvunnit. Det gör att du blöder ut munnen och att värk uppstår.
  2. Du har en tand som trycker på. För vuxna människor så är denna punkt oftast förknippad med visdomständerna och deras utväxt. Börjar en visdomstand att röra på sig så känns det i tandköttet och det gör ont

Har du ett infekterat tandkött?

Den tredje punkten handlar om att ditt tandkött blivit infekterat och det är ett av de vanligaste problemen i munhålan. Bakterier har fastnat i tandköttsfickorna och dessa har till slut gjort att tandköttet i fråga blivit infekterat. Signaler på att du drabbast – utöver smärtan – är att ditt tandkött inte har den rosa, fina färgen utan att det drar mer åt det blodröda hållet. Här är lösningen ofta att du under en veckas tid ser till att vara noggrann med tandborstningen, använder tandtråd – i synnerhet i området där inflammationen syns – och att du kompletterar med exempelvis Hexident (ett bakteriedödande medel).

Skulle det inte bli bättre här så bör du söka dig till en tandläkare, som t ex https://www.tandläkaredrottninggatan.se. Om du känner att tänderna kring området är lösa så bör du också söka hjälp; det är nämligen indikationer på att du riskerar att drabbas av tandlossning.

Avslutningsvis: för en rökare så blir tandköttet inte rött på samma sätt vid en inflammation och den kan således vara svårare att upptäcka. Därför så rekommenderas följande för en person som röker A) gå till en tandläkare mer regelbundet. Ditt käkben blir svagare av rökning och ditt immunförsvar sämre (utöver alla andra sjukdomar) och det gör att tandlossning är vanligare. Dessutom så innebär försvagningen av käkbenet att det inte är lika lätt att operera in tandimplantat om tänderna skulle lossna. B) sluta röka. Det påverkar allt i din mun negativt; gula tänder, risk för tandlossning, infektioner, dålig andedräkt – listan kan göras längre, men vi stannar där.

kvinna med ont i tandläkarstolen