Vad får barnen göra hos tandläkaren?

När man har småbatandläkare, undersökningrn så finns det mycket på agendan. Ena dagen ska man på 3-års kontroll hos läkaren, andra dagen är det simskola och i slutet på veckan måste man hälsa på hos en tandläkare. Beroende på vart i landet man bor så börjar man gå till tandläkaren olika tidigt. I den här texten går vi igenom tre av de vanligaste sakerna som barn får göra under ett av sina första tandläkarbesök.

Första kontrollen

Den första kontrollen inträffar redan vid cirka 1,5 års ålder i en del kommuner ute i landet. Om man däremot bor i eller runt Stockholm så sker första kontrollen lite senare. En småbarnsfamilj i Hallonbergen kan till exempel räkna med ett förta besök när barnen fyller 3 år. Vid den ålder har barnen ett 20-tal mjölktänder och den här kontrollen brukar innefatta att kontrollera så att tänderna har utvecklats bra. Egentligen är första besöket framför allt för att få träffa en tandläkare, sitta i en tandläkarstol och få uppleva själva tandkliniken. Om man exempelvis bor i Hallonbergen så kan det vara enkelt att besöka en lokal tandläkare vars klinik barnen senare ser när de rör sig i närområdet.

Andra kontrollen

I många fall så innefattar det andra besöket hos tandläkaren att man får svara på frågor om barnets matvanor och munhygien. I några kommuner används ett blädderblock med bilder dör barnen får peka på olika mat, drycker och tilltugg för att svara på vad de äter och vad de tycker är gott. Anledningen är inte i första hand att peka ut någon 4-åring som säger sig tycka om läsk eller godis utan framför allt för att föra ett naturligt samtal med barn och förälder om tänder och mat. Utöver den regelrätta tandvården så har tandläkare ett ansvar att utbilda barn och föräldrar i god munhygien och hur mat, dryck och tandborstning påverkar tänderna.

Kontroll vid 6-8 års ålder

När barn fyller 6 år så börjar de första permanenta tänderna att komma. Längst bak i munnen brukar de första tänderna, som ska finnas med hela livet, att växa fram. De här nya tänderna kan vara svårare att hålla rena vilket gör att man som förälder behöver vara extra noggrann vid tandborstningen. I den här åldern kan man få göra ytterligare ett besök hos sin tandläkare i Hallonbergen för att kontrollera de nya tänderna. En viktig del i det här besöket är att få rådgivning och information kring hur de nya tänderna ska skötas om. Barn i den här åldern har många tankar och frågor och har utvecklat ett eget analytiskt och reflekterande tänkande utöver vad många kanske tror. Även för barnets skull är det bra att träffa en tandläkare och få ställa frågor och prata om de nya tänderna och vad det innebär att de gamla mjölktänderna lossnar.

10 Oct 2018