Så går det till att skaffa tandimplantat

Förlorar man en tand, är det nästan som att förlora en bit av en själv. Tänderna är så viktiga för självförtroendet och för det egna utseendet. Våra skönhetsideal har gjort att just utseendet på tänderna är viktiga för oss. Helst vill man ju alltid kunna uppvisa en vacker vit tandrad när man ler. Verkligheten är inte alltid sådan. Många gånger kan man behöva få en tand lagad, men är man nyss fyllda 30, 40 eller 50, är det ju inte npgon guldtand, eller löständer som man är intresserad av att få i munnen. Då vill man ju ha så naturtrogna tänder det bara går att få.

Så fungerar tandimplantat

Tandimplantatet uppfanns av en forskare som hette Brånemark, som av en slump insåg att benvävnad inte stötte bort metallen titan, utan kunde absorbera metallen. Alla andra metaller har misslyckats att integrera med kroppen i övrigt. Han utvecklade metallen och satte på en tand av porslin och förfinade metoden att skruva i titanskruvar i tandköttet. På skriven satte han på en tand som kunde ersätta den förlorade tanden – och plötsligt kunde patienterna få en tand i ersättning för den förlorade tanden.

1. Först röntgen och noggrann kontroll

Man röntgar först hela käkbenet så att tandläkaren vet hur käkbenet och tandköttet ser ut. Det är viktigt att det är friskt och att det är möjligt att skruva i en titanskruv utan komplikationer. 

2. Sedan opereras skruvarna i käkbenet

Man opererar in en skruv i käkbenet. Sedan får man vänta i cirka 3-6 månader, så att det läks. Det är vikigt för att kunna gå till nästa stadium i tandimlantatet. Man får alltid råd om hur man kan hålla munnen ren för att det ska läkas så bra som möjligt.

3. Man kopplar på en distans mellan skruv och tand

Sedan kopplar man in en distans till skruvarna som utgör en länk mellan de nya tänderna och käkbenet. Då måste käkbenet läkas på nytt innan man kan gå in i nästa fas. Även här får du goda råd om hur du kan sköta munhygienen på bästa sätt.

4. Tandprotesen skruvas på distansen som sitter på själva titanskruven

Den sista fasen innebär att man här skruvar i en tandprotes i själva distansen till titanskruven. Även här måste man sköta munhygienen väldigt väl så att tänderna och tandprotesen behåller sin färg och är rena. Även en tandprotes kan slitas ner, precis som de andra tänderna och behöver behålla sin färg och hygien.

5. Efterkontroll

När allt är klart är det bara att börja använda tanden men sköta om den precis som du sköter om dina andra tänder. Man kan behöva kontrollera tandprotsen regelbundet. Framför allt är det viktigt att hålla en bra munhygien så att både tänder och tandkött mår bra.

Är du intresserad av en duktig tandläkare på området kan du läsa mer här om tandläkare i Solna.

13 Sep 2018