Rädd för tandläkaren?

Över 20 % av den svenska befolkningen upplever obehag inför tandläkarbesöket. Finns det något du kan göra för att få en trevligare upplevelse? Javisst! Läs dessa tips från experterna.

Har det hänt dig någon gång att du skjutit upp tandläkarbesöket? Varför? Oftast beror det helt enkelt på den känsla av obehag som kommer redan innan man ska boka tid. Du vet att det är dags för kontroll, men det känns så tungt att knappa in numret. Kanske du minns hur ont det gjorde någon gång för länge sedan… Det är inte alls ovanligt med tandvårdsrädsla. Det är inget du behöver skämmas för. Låt det dock inte stå i vägen för en god munhälsa. Tandläkarbesök är viktigt för en bra livskvalitet!

Ett steg i taget

Det svåraste steget är ofta det första. Det kan vara väldigt motigt och ångestfyllt att själv boka besök hos tandläkaren. Detta i sig gör att många skjuter upp besöket alltför länge. När tiden kommer, händer det också att man känner sig lockad att ringa återbud. Detta leder bara till större tandvårdsrädsla nästa gång, eftersom det var så länge sedan sist. Din bästa vän i dessa fall är klar kommunikation. Tandläkare är utbildade proffs som fått lära sig att ta hand om alla sorters patienter. Och eftersom tandvårdsrädsla är så vanligt, är det något som förekommer i deras utbildning. Berätta för dem hur du känner dig! Du kommer att bli bemött med förståelse och empati.

Så behandlas patienter med tandvårdsrädsla

Känner du dig extra nervös inför tandläkarbesöket? Berätta. Vill du pausa behandlingen? Säg till. Det är viktigt att din upplevelse blir så skön som möjligt, så att du känner dig lugnare när det gäller att komma tillbaka. Tandläkaren kommer att visa hänsyn för de önskemål du uttrycker. Men de kan inte läsa dina tankar. Var därför klar och tydlig om hur du känner dig under hela besöket. För dig som tycker att det känns extra svårt finns det till och med psykologiska behandlingsprogram. Dessa program är mycket effektiva, med kvarstående resultat för nästan alla patienter. Är det smärta som är ditt stora men, ska du absolut nämna detta. Det finns olika smärtstillande medel som din tandläkare kan ge dig vid behov. Vill du prata med en förstående och tålmodig specialist? Är det tillgång till smärtstillande medel som oroar dig? Känner du att du skulle dra nytta av ett behandlingsprogram? Kommunicera vilket som är bäst för dig. Läs mer om hur tandläkare kan hjälpa dig på denna webbsida: tandläkaremalmö.com 

30 Oct 2020