När du behöver gå till tandläkaren

Man tänker aldrig på sina tänder förrän det har blivit några problem. Man tar tänderna och deras funktion för givet helt enkelt. Men det är mycket som kan hända om man inte sköter tandborstning och vara uppmärksam för varningssignaler. När man får problem med tänderna upptar det all tid och man får problem att fokusera på vardagen.

Men svensk tandvård håller högsta klass och kan enkelt behandla dina tändproblem om du inte väntar för länge. Svenska tandläkare är kompetenta, välutbildade och serviceinriktade.

Det finns specialister inom flera områden, alltifrån traditionell tandvård och akuttandvård till tandimplantat och komplicerad oralkirurgi. Det finns många tandhygieniska behandlingar och olika former av estetisk tandvård. Många känner obehag och rädsla inför det årliga tandläkarbesöket eller behandlingen, men många mottagningar har utbildade specialister för att motverka tandrädslan. 

Vilka är varningssignalerna?

Har du fått akuta problem med dina tänder som till exempel svår tandvärk, ömhet och svullnader så ska du söka omedelbar hjälp om det inte ger sig. Svår tandvärk kan tyda på att dina visdomständer har börjat röra på sig. 

Vid yttre våld på tänderna behöver man kanske kontrollera att det inte blivit en fraktur. Har man fått feber i samband med tandvärk kan det tyda på svår infektion och måste behandlas snarast.

När man lätt får blödningar vid till exempel tandborstning kan det tyda på imflammation vilket är värsta fall kan leda till tandlossning. 

Det är viktigt att veta att ett akutbesök är sista utvägen och det är dumdristigt att strunta i svår smärta. Man kommer som sagt långt med förebyggande åtgärder som noggrann tandborstning och att inte småäta mellan måltiderna.

Besök tandläkaren varje år

Man bör besöka sin tandläkare varje år som standard för att inte man ska få problem. Se det som en rutin lika viktig som till exempel att besikta bilen eller gå på årlig läkarkontroll. 

Ett tips är att lägga in påminnelse på mobiltelefonen så det inte glöms bort. Vet du att du haft problem med tandsten och karies tidigare kan det vara klokt att gå på kontroll två gånger per år för att åtgärda detta innan problemen blir onödigt stora. Tandsten är nämligen betydligt enklare att avlägsna i tidigt skede och det minskar risken för att den vandrar ner i tandköttet med stora problem som följd.

Gör dig själv och dina tänder en tjänst och undersök dina tänder kontinuerligt varje år för att slippa problem med dyra behandlingar som följd i framtiden.

16 Feb 2019