Missnöjdhet med tänders utseende

Ett leende kan förändra sur till glad och den tråkigaste dagen till en bra. Men många undviker att le för att de inte är nöjda med sina tänder. Hur kan man få ett snyggare och fräschare leende?

De hårda utväxterna i munnen har som funktion att bita av och itu stycken av mat. Det kan vara en nödvändighet för att få i sig näring. Men det finns även andra anledningar. För att näringen i maten ska kunna tas upp så behöver maten finfördelas och även få en tillsats av saliv. Skulle man svälja mat hel så går man därmed miste om stora delar av intaget. Men friska och hela tänder är också en bidragande faktor när det gäller utseendet. En aldrig så proper person som har en trasig och mörk tandrad kan få ett begränsat liv. Det kan vara svårare att få en partner och till och med att få arbetsmöjligheter. Därför är det många som sätter stort fokus på hur tänderna ser ut. Det finns således en mängd olika behandlingar som man kan göra för att förändra tändernas färg. Både som man kan göra själv och söka hjälp för att ordna.

Läs mer om estetisk tandvård i Malmö.

Färga av sig

Vissa ämnen som man får in i munnen skapar direkt eller med tiden missfärgningar på tänderna. Det kan vara mat, dryck, snus eller cigaretter. Men det finns även vissa mediciner och sjukdomar som kan förändra tändernas färg och utseende. Det kan vara lätt att tänka att det är onyttigheter som förstör tänderna, men det är inte hela sanningen. Frukt och thé skadar också tänderna med hål eller missfärgningar med tiden. Även om man är duktig med sin tandhygien så kan det bli något som kan ske smygande. En dag tittar man sig i spegeln och ser plötsligt en stor förändring.

Ett eget val

Om man känner att man är missnöjd med hur tänderna ser ut så finns det hjälp att få. Men till skillnad mot funktionella problem så är det något som inte bekostas av tandvården. Det går att bleka missfärgade tänder med medel eller genom att använda infraröd strålning. Båda metoderna bedöms som ofarliga och ger en ljusare tandrad. Men på senare år har det även kommit en teknik där man sätter ett skal på alla tänder. Det innebär en hård och vit yta som ger ett mer långsiktigt resultat. Vilket man väljer kan man diskutera på ett inbokat besök.

6 Sep 2020