Hitta en tandläkare i Stockholm

Om man behöver komma i kontakt med en tandläkare så finns det numera betydligt fler alternativ än vad som fanns för tjugo år sedan och speciellt då om man bor i större stad som Stockholm, Malmö eller Göteborg. Det har nämligen reglerats på marknaden och där har framförallt tandläkare och deras bransch haft en stor roll i att skapa privata alternativ och sökt sig bort från exempelvis Folktandvården. Tandläkare var nämligen den yrkesgrupp som i störst utsträckning öppnade egna mottagningar och då framförallt i just Stockholm, det finns privata tandläkare på Södermalm, på Kungsholmen, i Vasastan etc. Som privatperson är detta naturligtvis väldigt bra och har gett fler alternativ bland tandläkare att välja bland.

Bor du Stockholm och biter av en tand, försöker få en tid hos din ordinarie tandläkare som tyvärr nekar. Ja, då är chanserna väldigt goda att du hittar en ny tandläkare på ganska kort tid. Detta är ju väldigt bra och har även kommit till övriga Sverige – naturligtvis inte i samma utsträckning som i Stockholm – och chanserna är numera ganska goda att vart man än må befinna sig så ska man vid behov kunna komma i kontakt med en duktig tandläkare. Har då priserna blivit bättre av denna privatisering av tandläkare runt om i Sverige? Ja, här kan man se att det – framförallt under senare år – skett en liten förbättring rent prismässigt. Återigen, främst i Stockholm, men även i övriga landet har tandläkare sänkt sina priser en smula. Något som är ytterst välkommet då Sverige generellt haft en ganska dyr tandvårdskostnad jämfört med övriga Europa och där många människor faktiskt sökts sig till exempelvis till Polen för att få sina tänder lagade.

Detta är naturligtvis oacceptabelt, en god tandhygien är ofta nyckeln till ett bra och hälsosamt liv och att ha råd med en tandläkare ska vara en mänsklig rättighet. Detta har dock – tack och lov – alltså många tandläkare i Stockholm insett och därför gått ner lite i pris. Om detta nu beror på konkurrensen bland tandläkare i Stockholm är svårt att säga men oavsett är det alltså välkommet sett ur ett rent mänskligt perspektiv. Det är ju fortfarande ganska dyrt att gå till en tandläkare och varje sänkning – utan att tumma på kvalitet – gör att fler kanske skulle gå dit och landet i stort alltså skulle få en bättre hälsa även i övrigt.

Tar man en tandläkare i Stockholm som jobbar privat och en som jobbar på folktandvården, vilken är då bäst? Ja, rent utbilningsmässigt ligger de lika och sedan har de båda även andra för- och nackdelar. En del personer föredrar den privata tandläkaren på grund av denne ofta har en mindre mottagning och därmed kan skapa en bättre personlig kontakt med sina patienter. Andra föredrar den tandläkare från Folktandvården då man brukar veta exakt vad man får och inte behöver oroa sig för att bli lurad. Vad man tycker är alltså en fråga om personlig smak och så är det ju med allting – men en sak står klar: fler tandläkare har gjort att människor i Stockholm har bättre valmöjligheter.

26 Jun 2017