Hjälp när det behövs som bäst

När du behöver akuttandvård är det oftast bråttom. Mest av allt därför att tandskador gör ont. Det händer sällan men alla kan råka ut för det. Vart vänder man sig när det är bråttom med tandvård?

Livet är fullt av överraskningar. Ibland är de av det trevligare slaget. Ibland är de mest bara av slaget “jaha”. Ibland gör de ont. Överraskningar kan vara intellektuella och handla om omvärlden eller en själv. De kan vara handfasta och innebära att du får en oväntad present eller ett oväntat möte. Sedan har vi detta med ytterst handfasta överraskningar som varken är roliga eller sköna. Och nu ska vi tala om tandskador.

Tandskador är överraskningar ingen vill ha och ändå händer det regelbundet att människor drabbas. Det krävs inte alls mycket, förutom kanske mycket otur, innan du står där med en trasig tand.

Tandskador och konsekvenser

När det handlar om akuttandvård handlar det ofta om olika typer av fallolyckor. Det är en av de vanligaste anledningarna till att du behöver söka vård. Vad kan hända? Svaret är egentligen - precis vad som helst. Du snubblar, i hemmet eller på gatan. Du cyklar och faller. Du utövar idrott och du själv eller någon medspelare blir lite för ivrig. Det kan också vara så odramatiskt som en måltid. Du kan komma att önska att du inte gett dig på den där köttbiten, eller den härligt sega kolan. Skadan är skedd och troligen gör det ont. Tandskador kan antingen handla om att man bitit av en del av tanden eller att en hel tand slagits ut. Bådadera brukar göra väldigt ont. Om det handlar om en utslagen tand finns det några trix i väntan på att tandläkare kan hjälpa dig.

Rädda dina tänder

Så du sitter med en utslagen tand i handen? Bra. Om du har en hel tand kan det vara så att den går att sätta tillbaka nämligen. Medan du får hjälp att boka tid hos akuttandläkare kan du göra på två sätt. Antingen sätter du in tanden i munnen igen och förvarar den där eller så lägger du den i lite mjölk. Någon av dessa enkla åtgärder kan göra att tanden med rätt behandling kan växa fast igen. När du tagit hand om tanden på detta sätt ska du skynda dig till tandläkaren och låta hen göra sitt bästa. Att ha en tillgänglig och kompetent tandläkare är med andra ord en verklig tillgång.

9 Sep 2020