Fyra vanliga munproblem

Många har problem med sina tänder och munhålor. Vissa av dom är lättare att åtgärda än andra. Vi listar några av de problem som är vanligast och vad man kan göra åt dem.

Ilningar i tänderna

Ilningar som kommer för att man äter sött, varmt eller kallt är oftast väldigt irriterande och obehagligt. Även om det är störande så är det oftast inte så farligt. Ilningar beror för det mesta på att man borstat för hård och skadat tandköttet så att tandhalsen kommit fram. Tandhalsen täcks inte av emalj på samma sätt som resten av tanden och är därför känsligare. Ilningar kan också bero på att man har sprickor eller hål. I värsta fall är pulpan skadad och då kan man behöva göra en rotfyllning.

Om man inte får bukt med sina ilningar genom att byta tandkräm till en som hjälper mot illningar och börja borsta med en mjuk tandborste så skall man uppsöka tandvård i Norrköping.

Missfärgningar på tänderna

Det är väldigt vanligt med missfärgningar på tänderna. Den vanligaste anledningen till att man får missfärgningar är på grund av att man dricker, kaffe, te, läsk eller vin. Om man röker eller snusar kan även det ge missfärgningar. Genetik spelar till viss del roll. Vissa har helt enkelt enklare att få missfärgningar än andra.

När man bli äldre så försvagas emaljen vilket gör att tandbenet blir tydligare och tänderna gulare. Många misstar det för en missfärgning men det är egentligen ett naturligt förlopp. Om man lider mycket av sina missfärgningar kan man saltblästra eller bleka tänderna.

Blödande tandkött

Om tandköttet blöder tyder det på att det är inflammerat. Tandköttet blir inflammerat när man slarvar med munhygienen och låter bakterier sitta kvar på tänderna. Det bästa sättet att komma tillrätta med ett inflammerat tandkött är att vara väldigt noga med sin tandhygien. Borsta två gånger om dagen och använd tandtråd och munskölj.

Om man inte tar hand om sitt inflammerade tandkött kan det på sikt leda till att man får problem med tandlossning.

Dålig andedräkt

Att ha dålig andedräkt kan vara ett stort socialt handikapp. Det kan finnas flera anledningar till att man har dålig andedräkt. Vill man bli av med sin dåliga andedräkt skall man i första hand se till att dricka ordentligt under dagen. Det är såklart även viktigt att se till att man sköter sina tänder på ett bra sätt. Sockerfria tuggummin efter varje måltid stimulerar salivproduktionen och hjälper också till att motverka dålig andedräkt.

Om du upplever att du har svårt att få bukt med din dåliga andedräkt trots att du vidtagit ovanstående åtgärder så är det dags att besöka en tandläkare för att undersöka vad roten till ditt problem kan vara.

27 Dec 2021