Fakta och tips om tandvård

Vad gör en tandläkare? När ska man kontakta akutsjukvården istället för en tandläkare? Var och hur hittar man en tandläkare som man trivs med framöver? Vem assisterar tandläkaren?

Tänderna är en av de allra viktigaste kroppsdelarna. Den som någon gång haft tandvärk, eller värk i tandkött eller käkar, vet att det är mycket svårt att få i sig någon som helst näring, vare sig fast eller flytande, när detta händer. Om man inte får i sig näring så överlever man inte någon längre tid. Därför är det oerhört viktigt att man sköter om sina tänder så att man inte får hål eller börjar tappa dem. Till hjälp finns det yrkesgrupper inom tandhälsan, som med sina olika specialiteter bidrar till att alla i landet ska ha hälsosamma tänder och tandkött. De olika yrkesgrupperna träder in beroende på om det gäller käken, skador på tänderna eller någon slags förebyggande vård.

Olika yrkesgrupper inom tandhälsan

Den vanligaste yrkesgruppen som man tänker på inom tandhälsan är nog tandläkaren. Med sin expertis kan tandläkaren undersöka och reparera hål och skador som finns på tänderna. Man kan även rekommendera hjälp från någon av de andra yrkesgrupperna. Om man får en skada på käken eller tänder slagits ut så ska man kontakta akutsjukvården istället för en tandläkare. Där får man hjälp med tandkirurgi, eller annan kirurgi beroende på skadan. Det kan även vara aktuellt vid operation av visdomständer. Tandhygienisten tar bort tandsten och ser över övriga skicket i mun och munhålan. Behöver man tandställning så finns det tandreglerare som provar ut, monterar och korrigerar dessa. Och som hjälp för alla dessa grupper finns tandsköterskan, som tar hand om patienten före och efter, och även assisterar under ingrepp och procedurer.

Vem som passar till vilken patient

Många tycker det är obehagligt att gå till en tandläkare eller annan specialist inom munhälsan. Det kan vara att man inte tycker om att ligga med öppen mun, att man tycker det gör ont eller att hela miljöns ljud och lukter skapar obehag. Och är det riktigt illa så kan det bli en fobi som gör att man inte kan komma till tandvård överhuvudtaget. Då finns det tandvårdspersonal som är speciellt utbildade just inom tandläkarskräck, som det kallas i folkmun. Behandlingen är precis densamma men tandläkaren, och övrig personal, har ett mjukare sätt med förklaring av allt de gör. Och är det riktigt illa så kan man få lugnande medel.

19 May 2020