Estetisk och medicinsk behandling med Botox

Det blir vanligare och vanligare att tandläkare i Stockholm erbjuder behandlingar med Botox. Främst används det i estetiskt syfte, Botox används då för att släta ut rynkor kring ögonen och i pannan, eftersom det har en muskelavslappnande effekt. Men förmågan att få en specifik muskelgrupp att slappna av gör också att Botox visat sig vara effektiv mot tandgnissling, och kan vara ett utmärkt komplement till bettskena.

En oreglerad bransch

Det råder lite Vilda Västern-stämning inom den svenska skönhetsindustrin. Frågan om vem som får köpa in och ge behandling med Botox och andra läkemedel tillverkade av Botulinumtoxin A är inte helt klarlagd, och den information som finns i ämnet är knapphändig och motsägelsefull.

Socialstyrelsen har ingen information alls om hur man ska göra om man vill ha en garanterat säker behandling med Botox. Riktlinjer finns, men i princip kan vem som helst erbjuda behandling med Botox och komma undan med det. Det är egentligen bara läkare som kan skriva ut Botox och delegera behandlingen till utbildad personal, men i verkligheten ser det inte ut så. Tillgången till Botox är god även för salonger och kliniker som inte har legitimation, certifikat eller godkänd utbildning. I värsta fall används inte ens Botox utan någon kopia köpt på Internet.

Säkert med tandläkare

Därför kan det vara en bra idé att gå till en tandläkare och få behandling med Botox. En tandläkare har kunskap om ansiktets anatomi och även ansvarsförsäkring om något skulle gå snett. Du bör dock alltid försäkra dig om att tandläkaren har de rätta kunskaperna, helst ska hen vara certifierad av Estetiska Injektionsrådet, som är en branschorganisation startad av de största aktörerna inom skönhetsindustrin. Deras mål är att skapa ordning på en marknad som i nuläget är i stort sett oreglerad. Ett certifikat från Estetiska Injektionsrådet garanterar en viss kunskapsnivå samt att personen är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, det vill säga läkare, tandläkare eller sjuksköterska.

Botox mot tandgnissling

Tandgnissling, eller bruxism som det medicinskt kallas, är ett problem som drabbar många svenskar och framkallas ofta av stress. Det ger skador på tänderna och dessutom ofta spänningshuvudvärk som kan bli mycket besvärande. Ofta behandlas det med en bettskena som patienten får ha på natten. Detta kan fungera mer eller mindre bra. Upplever man att skenan är obekväm eller får andra problem med den kan Botoxinjektioner vara lösningen.

Vid behandling mot tandgnissling injiceras en liten dos Botox i tuggmuskeln, varpå denna slappnar av och slutar dra ihop sig tvångsmässigt. Patienten upplever en avlastning i käkmuskulaturen som kan kännas väldigt befriande och motverka stress. Liksom vid all behandling med Botox är effekten dock övergående, vanligen inom en tremånadersperiod, så regelbundna injektioner krävs om man vill bli av med problemet helt.

Botox mot rynkor

Botox är effektivt mot framför allt tre sorters rynkor. Dels så kallade kråksparkar, skrattrynkor i ögonvrån, dels ”argrynkan” mellan ögonbrynen, även kallad glabella. Slutligen är det också effektivt mot horisontella rynkor i pannan. Andra linjer och rynkor i ansiktet behandlas bäst med fillers. En tandläkare i Stockholm som utför behandlingar med Botox mot rynkor bör vara certifierad för just detta ändamål av Estetiska Injektionsrådet. Är man oerfaren eller saknar rätt kunskap är det lätt feldosera, vilket kan skapa problem med alltför avslappnade muskler och till exempel hängande ögonlock. Som med alla behandlingar med Botox är effekten av rynkbehandling med Botox övergående och måste upprepas ungefär var fjärde månad.

29 Jun 2018