Att sätta in tandimplantat

Letar du efter en bra tandläkare för att få hjälp med tandimplantat i Stockholm? De flesta kliniker i Stockholm erbjuder insättning av tandimplantat. Tandimplantat är den kostsammaste men samtidigt bästa metoden för att ersätta förlorade tänder, och den enda som verkligen utgör ett fullgott alternativ till en riktig tand. Ett tandimplantat känns och ser ut precis som en riktig tand och det krävs ett tränat öga för att märka någon skillnad.

Det kan finnas många anledningar till att man förlorat en tand. Man kan av olika anledningar, till exempel missbruk eller psykisk ohälsa, ha skött sin tandhygien dåligt och drabbats av tandlossning. Tandlossningen kan även komma naturligt på grund av hög ålder. Man kan ha blivit av med tanden i en olycka. Oavsett anledning är det så gott som alltid möjligt att ersätta en förlorad tand med ett tandimplantat. Man kan till och med ersätta tänderna i en hel käke med tandimplantat, dock måste man då dela upp ingreppen så att det inte blir för mycket för kroppen att hantera. Läs här för fler detaljer.

Förlopp

När man sätter in ett tandimplantat fäster man först en skruv av titan i käkbenet som sedan växer fast och blir som en del av käkbenet. Att man använder titan som material beror på att det är ett starkt och hållbart material som dessutom är biokompatibelt, dvs kroppen försöker inte stöta bort det, utan det integreras i kroppens vävnad. I titanskruven fästs sedan en pelare på vilken den nya tandens skruvas fast. Hela proceduren tar ganska lång tid, ofta mer än ett halvår inklusive läkningstid, men sedan har man en tand som sitter till och med bättre än de riktiga tänderna och garanterat håller livet ut.

Gör det ont?

När tandkirurgen sätter fast titanskruven sker det under lokalbedövning och det känns inte särskilt mycket. Är man nervös innan ingreppet kan man få lugnande medicin. Flera kliniker erbjuder även samtal med en psykolog innan besöket, för att hjälpa patienten att överkomma sin oro.

Efter att titanskruven fästs och bedövningen släpper känns det ömt i området runt skruven, men det gör inte jätteont. Det ömma brukar gå över efter någon vecka. Under läkningstiden är det viktigt att man sköter sin munhygien extra noga för att det inte ska bli några infektioner, vilket såklart skulle öka obehaget. Att avstå från rökning är också att rekommendera. När väl skruven läkt fast gör resten av förloppet inte ont.

Ersätt din förlorade tand

Den som av olika anledningar blivit av med en tand bör försöka få den ersatt med ett implantat så snart som möjligt. Alternativ som brygga och protes finns också, men det är bara ett tandimplantat som till fullo kan ersätta en riktig tand. Bra tänder är viktiga för självkänslan och även om det innebär en stor utgift är det en kostnad som är värd att ta. Rådgör med din tandläkare kring kostnaderna. Många kliniker erbjuder räntefri avbetalning för tandimplantat och dessutom finns tandvårdsförsäkringen som täcker en stor del av kostnaderna.

Är du i en period i livet då pengar är ett stort bekymmer kan du kanske nöja dig med en tillfällig brygga, men rådgör med din tandläkare om en plan, så att grundtanken ändå är att det ska landa i ett implantat. Lycka till med dina tänder!

18 Jan 2018